Home Biografie Media Contact

Sjoerd Haver is een jonge en ambitieuze dirigent uit Utrecht. Zijn fascinatie voor dirigeren komt uit zijn tijd in het Noordhollands Jeugdorkest, waar hij veel werkte met de inspirerende dirigent Bas Pollard. Dit motiveerde hem om tijdens zijn bachelor opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam al vroeg te beginnen met het volgen van directielessen bij Jacob Slagter en Lucas Vis. In 2021 studeerde Sjoerd met de master Orkestdirectie af aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Hier volgde hij lessen bij Etienne Siebens, Sander Teepen en Ivo Meinen.

Sjoerd Haver gelooft er sterk in dat je dirigeren alleen in de praktijk kunt leren. Daarom begon hij al op 18-jarige leeftijd als vaste dirigent bij een lokaal koor en volgde snel een aanstelling bij de Muziek Vereniging Amsterdam. Ook is Sjoerd vaste dirigent bij symfonieorkest Valse Romantique en Kamerorkest Midden Holland en artistiek leider bij Stichting Ensemble Project. Bovendien is hij gewild als repetitor en invaller. In deze rol wordt hij vaak gevraagd bij onder meer het CREA Orkest, Kennemer Jeugd Orkest, Timber Blaasensemble en Philharmonisch Orkest Mozart.

Sjoerd groeide op in een muzikaal gezin. Als kind speelde hij slagwerk bij het lokale harmonieorkest Soli Driehuis. Als tiener speelde hij in het Noordhollands Jeugdorkest, waar hij voor het eerst kennis maakte met grote orkestwerken. Tijdens een zaalrepetitie van Gustav Holst – the Planets vond de vaste dirigent Bas Pollard in Sjoerd een assistent om het orkest te dirigeren. Zo kon Bas in de zaal de balans tussen het vrouwenkoor en orkest controleren. Deze ervaring liet zulke sterke indrukken achter dat Sjoerd op dat moment besloot van klassieke muziek zijn beroep te maken. Om de orkestwereld beter te leren kennen stapte hij over van slagwerk naar contrabas en speelde bij de beste studentenorkesten van Nederland. Tijdens zijn bachelor verkende hij verschillende stijlen door als trombonist in een bigband te spelen en door te spelen in diverse pop bandjes.